WELKOM BIJ DE KSTC

de club voor de Krulduif, Schmalkaldener Moorkop en Trommelduiven

Duitse Vorkstaart Trommelduif

vorkstaartfrindelRaskenmerken
De Duitse vorkstaart trommelduif is een middelgrote duif, in de praktijk eerder een grote duif, met een lang lichaam. De borst verlangen we breed en diep. Net als de overige trommelduivenrassen dienen ze een horizontale stand te vertonen. De rug is hierbij licht afhellend. Verder behoren ze ook een diepe stand te hebben. Dieren met een te hoge stand, een te klein of te smal lichaam zijn niet gewenst. De kop moet gerond en goed gevuld zijn, net als bij de Schmöllner trommelduif. Er komen wel eens dieren voor die te lang in achterhoofd zijn. Dit is niet gewenst, maar vanwege de zeldzaamheid van het ras moet hier niet te zwaar aan worden getild. De ogen zijn parelkleurig. Hoe lichter het oog hoe waardevoller de duif. Bij de witten, die extreem zeldzaam zijn, worden parelogen nagestreefd. Donkere ogen worden echter niet bestraft.

Het belangrijkste raskenmerk is net als bij de Schmöllner trommelduif de vorkstaart. De staart bestaat bij dit ras uit minstens 16 staartpennen, twee meer dan bij de Schmöllner trommelduif. Meer staartpennen is bij dit ras, net als bij de Schmöllner, geen probleem. Te weinig staartpennen is een grote fout en wordt de duif zwaar aangerekend. Ook bij dit ras dient de stuitklier afwezig te zijn om een goed gedeelde staart te kunnen bereiken. Door het grotere aantal staartpennen kan het voorkomen dat op de vroege tentoonstellingen dieren in de kooien komen die nog geen volledig uitgegroeide staart hebben. Zolang er zestien staartveren zichtbaar zijn is dat geen probleem. Laten we vanwege de zeldzaamheid zuinig zijn op de weinige dieren die er in dit ras nog zijn.

Het voetstuk moet bestaan uit meerdere, elkaar goed afdekkende, lagen met veren. Belangrijk is dat deze veren breed en stevig zijn. Helaas zien we nogal eens dieren die een wat zwakke voetbevedering hebben. Hier moet ondanks de zeldzaamheid wel op gelet worden. Ook moet er op gelet worden dat het voetstuk aan de voorzijde goed is afgerond en aan de achterzijde goed aansluit op de goed ontwikkelde gierhakken.

Kleurslagen
Erkend is het ras in de volgende kleurslagen: wit, zwart, blauw zwartgeband, blauwzilver donkergeband, blauw gekrast, blauwzilver gekrast, blauw met witte banden, blauwzilver met witte banden en lichtblauw met witte banden. De witgebande varianten zijn echter al jaren niet meer getoond. Van dit ras zijn in Nederland sinds kort enkele dieren in blauw zwartgeband aanwezig. Dit is tevens de kleurslag waarbij we in dit ras de betere dieren aan kunnen treffen.

Statistieken

Gebruikers
2
Artikelen
20
Weblinks
38
Artikelen bekeken hits
53708